14.10.2016

EFELER BELEDİYESİ HİZMET BİNASI MİMARİ PROJE YARIŞMASI

Göreve geldiğimiz günden bugüne gerçekleştirdiğimiz tüm faaliyetleri sosyal demokrasinin temel değerlerinden katılımcılık ve halk odaklı yerel yönetim anlayışıyla yürütürken, çalışmalarımızda da mevcut kaynakların doğru ve yerinde kullanılması ilkesini benimsedik. Yasaların bizlere verdiği yetki ve sorumluluklar çerçevesinde kamu kaynaklarının halkın yararına kullanılması için çalışıyor, hizmet ettiğimiz halkın daha yaşanılabilir bir Efeler İlçesinde yaşaması için çaba sarf ediyoruz.

Turizm ve tarım sektörlerinde ülkenin önemli illerinden biri olan Aydın, aynı zamanda Türkiye'nin ilk demiryolu kurulan kenti olup kuzeyinde İzmir, Manisa, doğusunda Denizli, güneyinde Muğla ile çevrili olup, çok önemli turistik mekânlara, plajlara, antik kentlere ev sahipliği yapar. İlk çağlardan bu yana önemli bir yerleşim merkezi olan il, zeytinyağlı yemekleri, plajları, el sanatları (iğne oyası, dokumacılık vs), zeytin, zeytinyağı, incir, üzüm, kestane, pamuk ve narenciye ürünleriyle dolu dolu bir şehirdir. Deniz turizmi dışında, termal turizm, kongre turizmi, yayla turizmi, bisiklet ve mağara turizmiyle de ziyaretçileri için cezbedici bir noktadır. Efeler İlçesinin merkezinde bulunan antik Tralleis Kenti; Kıyı Ege’den İç Anadolu’ya uzanan tarihi Smyrna-Ephesos-Magnesia-Tralleis-Nysa-Laodikeia yolu üzerinde bulunmaktadır. Efeler İlçesi de tarihte olduğu gibi günümüzde de bu ticaret ve turizm yolu üzerinde önemli ve değerli bir konumda varlığını arttırarak sürdürüyor.

6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanununa istinaden İlimiz Büyükşehir Belediyesi statüsüne kavuşmuş, köy ve beldelerin tüzel kişiliği kaldırılmış ve bağlı bulundukları ilçenin belediyesine mahalle olarak dâhil olmuş İlimizde Efeler adıyla ilçe ve aynı adla belediye kurulmuş ve bu bağlamda merkezdeki mevcut 22 mahalleye ek olarak 56 köy ve 5 belde de aynı isimle mahalle olarak Belediyemiz sınırları içine dâhil olmuştur.

Bu anlamda 83 mahallesi ve 278.000’i aşan nüfusu ile Aydın ilinin tek merkez ilçesi Efeler’de Efeler Belediyesi olarak hizmet odaklı yerel yönetim anlayışıyla çalışıyor ve hizmet üretiyoruz. Faaliyetlerimizi yerine getirirken, kamu kurumu olmanın getirdiği özen ve dikkati ön planda tutuyor, bunun yanında halkın belediyesi olmanın gerektirdiği katılımcılık ve şeffaflığı da göz ardı etmiyoruz. Bu doğrultuda tüm çalışmalarımızı halkımızla birlikte planlıyor, projelendiriyor ve hizmete sunuyoruz.

Efeler Belediyesi; 1 Nisan 2014 tarihinden itibaren İzmir Bulvarı üzerindeki bir iş hanında bulunan 90 adet dükkânın kiralanması ve aynı iş hanının doğu yönü bitişiğinde bulunan 3 katlı binanın da Devir Tasfiye ve Paylaştırma Komisyonu Kararı ile geçici süreyle Efeler Belediyesi’ne tahsis edilmesi ile bugün de aynı yerde bulunan adreste faaliyetlerine başlamıştır.

Ancak gerek hizmet sunan çalışanlarımız bakımından ve gerekse hizmet alan halkımız bakımından mevcut bina şartlarının olumsuz yönleri nedeni ile arzu ettiğimiz daha yüksek, memnuniyet hizmet ve çalışma ortamı kalitesine ulaşmakta zorluk çekmekteyiz.

Dolayısıyla kuruluşunun üzerinden iki seneden fazla zaman geçen Efeler Belediyesi’nin halka daha iyi bir hizmet sunabilmesi amacıyla ihtiyaç olan hizmet binasının projelendirilmesi için yarışma yolu tercih edilmiştir. Hizmet binası için kentin geometrik anlamda neredeyse orta noktasında, her bölgeye eşit mesafede, kolay ulaşılabilir, halkın kısa sürede alışabileceği ve benimseyebileceği imar planında belediye hizmet alanı olarak ayrılmış ve daha önceden de otogar olarak kullanılmış olan ve İzmir-Muğla-Denizli yol kavşağına üç yüz metre mesafede olan bir yer seçilmiştir.

Bu anlamda tasarımcılardan halka hizmetin ve personel veriminin ön planda tutulduğu, belirlenen ihtiyaçlar doğrultusunda ve bilimin önderliğinde doğaya ve çevreye duyarlı tasarım ilkeleri ışığında, Efeler Halkının benimseyeceği, “Burası Benim Belediyem” diyebileceği konforlu, ekonomik, işletme maliyetlerinin düşük olduğu, kapalı otopark ile otopark sorununa çözüm sunan, çevresi ile uyumlu ve haftanın 7 günü 24 saat hizmet verebilecek sosyal ve kültürel mekânları ile donatılmış ve bu özellikleri ile çevresiyle birlikte bir cazibe merkezi olabilen bir yapı beklemekteyiz.

Bu bağlamda Efeler Belediyesi hizmet binası tasarlanması sürecine katkıda bulunan tüm yarışmacılara ve ekiplerine şimdiden teşekkür ederken, ortaya çıkacak olan birbirinden değerli proje ve ürünleri görecek olmanın heyecanı içinde yarışmanın hayırlı olmasını temenni eder, başarılar dilerim.

M. Mesut ÖZAKCAN

Efeler Belediye Başkanı